A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Микуличинський ліцей Яремчанської міської ради
Івано-Франківська область

Харчування

https://rada.info/upload/users_files/20556142/68ebaaaefee8e0b02104f7bbccb77490.pdf

https://rada.info/upload/users_files/20556142/91aa7be080ba5d32f70712d0962c7848.pdf

 

 

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 22 листопада 2004 р. № 1591 Київ

{Постанова втратила чинність на підставі Постанови КМ № 305 від 24.03.2021}

Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

{Назва Постанови із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020}

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007 № 734 від 08.08.2012 № 1086 від 28.11.2012 № 353 від 06.08.2014 № 211 від 23.03.2016 № 73 від 06.02.2019 № 132 від 19.02.2020 № 1313 від 23.12.2020}

{У назві та тексті Постанови слова “оздоровчих закладах” замінено словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” згідно з Постановою КМ № 353 від 06.08.2014} Кабінет Міністрів України постановляє: 1. Затвердити; 1) норми харчування у: закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року згідно з додатком 1; {Абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2; {Абзац третій підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} санаторних закладах дошкільної освіти (групах) згідно з додатком 3; {Абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти згідно з додатком 4; {Абзац п’ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 132 від 19.02.2020} закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання згідно з додатком 5; {Абзац шостий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанов КМ № 211 від 23.03.2016, № 73 від 06.02.2019} дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6; {Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014} закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7; {Абзац восьмий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} 2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8. 2. Установити, що використання у харчуванні дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється. {Пункт 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} 2-1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф.Г. Ананченка, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I-III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах вищої освіти I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. № 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., № 12, ст. 592; 2012 р., № 7, ст. 249). {Постанову доповнено пунктом 2-1 згідно з Постановою КМ № 1086 від 28.11.2012; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} 3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень. {Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014, № 132 від 19.02.2020} 4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. {Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 734 від 08.08.2012, № 353 від 06.08.2014, № 132 від 19.02.2020} 5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року. Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ Інд. 28 Додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 НОРМИ харчування у закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року (денна норма на одну дитину, грамів) Найменування продукту Вікова група (місяців) 0-3 4-5 6-7 8-12 Сухі адаптовані молочні суміші 80-100 90-120 75-80 30-60 (або рідкі адаптовані молочні суміші) (700-900) 1000) (900-800) (600-500) Хліб житній (з 10 місяців) 5-10 Хліб пшеничний (з 8 місяців) 5-10 Крохмаль 1 2 Крупи, бобові, макаронні вироби 20 25-30 Картопля 50 85 Овочі 120 180 Фрукти свіжі, цитрусові 10-60 70-120 Соки 30-50 50-100 Фрукти сушені 1-4 4-6 Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 3-15 Цукор 30 30 Масло вершкове 1-4 4-6 Олія 1-3 3-6 Яйця, штук 1/5 жовтка 1/4 - 1/2 жовтка Молоко, кисломолочні продукти 100-200 300-380 Сир кисломолочний 10-30 30-50 М’ясо, м’ясопродукти 50-90 Риба, рибопродукти 15-25 Кава злакова, цикорій 1 Какао 1 Чай 0,1 Сіль, сіль йодована 1 2 Хімічний склад Білки 15 19 23 32 у тому числі тваринні 15 19 22 25 Жири 30 38 53 61 у тому числі рослинні 3 6 Вуглеводи 66 77 115 143 Енергоцінність, ккал 660 730 1029 1249 __________ Примітка: Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). {Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} Додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 НОРМИ харчування у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів) Найменування продукту Вікова група (років) від 1 до 3 від 3 до 6 (7) Кількість приймання їжі 3 4 3 4 Хліб житній 20 30 40 60 Хліб пшеничний 55 80 80 120 Борошно пшеничне 15 20 25 32 Крохмаль 3 3 4 4 Крупи, бобові, макаронні вироби 30 40 45 50 Картопля 130 150 190 220 Овочі різні 180 210 230 260 Фрукти свіжі, цитрусові 45 90 100 100 Соки 50 50 70 100 Фрукти сушені 10 10 10 10 Кондитерські вироби 5 15 15 20 Цукор 35 40 45 50 Мед, медопродукти 1 1 2 2 Масло вершкове 12 19 21 25 Олія 6 9 9 15 Сало 1 1 2 2 Яйця, штук 1/4 1/2 1/2 1/2 Молоко, кисломолочні продукти 350 450 400 500 Сир кисломолочний 35 40 45 50 Сир твердий 3 3 5 5 Сметана 5 10 10 15 М’ясо, м’ясопродукти 60 85 100 110 Риба, рибопродукти 20 25 45 50 Кава злакова, цикорій 1 1 4 4 Какао 1 1 2 2 Чай 0,2 0,2 0,2 0,2 Сіль, сіль йодована 2 2 5 8 Дріжджі 1 1 1 1,5 Лавровий лист 0,05 0,05 0,1 0,1 Сухарі панірувальні 2 3 2 3 Томатна паста 2 3 2 3 Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1 0,1 Кислота лимонна 0,1 0,1 0,1 0,1 Хімічний склад Білки 46,6 60,6 68,1 81,5 у тому числі тваринні 29,1 37,5 48,4 48,5 Жири 45,6 63,5 71,7 86,5 у тому числі рослинні 8,4 12,3 12,7 17,8 Вуглеводи 167,6 229,3 239,2 298,8 Енергоцінність, ккал 1267,2 1731,2 1874,8 2299,4 __________ Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів. 2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. {Додаток 2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} Додаток 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 НОРМИ харчування у санаторних закладах дошкільної освіти (групах) (денна норма на одну дитину, грамів) Найменування продукту Санаторні заклади (групи) різних профілів Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення Вікова група (років) від 1до 3 від 3 до 6(7) від 1 до 3 від 3 до 6(7) Кількість приймання їжі 3 4 3 4 5 5 Хліб житній 30 30 50 50 Хліб пшеничний 55 70 70 110 100 160 Борошно пшеничне 15 20 32 35 10 25 Крохмаль 2 3 3 4 3 4 Крупи, бобові, макаронні вироби 30 35 45 50 40 60 Картопля 140 150 220 240 150 200 Овочі різні 200 250 250 300 180 250 Фрукти свіжі, цитрусові 100 150 160 200 100 150 Соки 60 70 100 130 50 100 Фрукти сушені 10 10 10 12 15 20 Кондитерські вироби 8 12 15 20 10 20 Цукор 35 40 45 50 40 55 Мед, медопродукти 1 1 3 4 1 4 Масло вершкове 25 32 30 40 30 35 Олія 6 9 12 17 6 10 Яйця, штук 1/2 1 1 1 1 1 Молоко, кисломолочні продукти 400 500 450 550 500 550 Сир кисломолочний 45 50 60 70 50 70 Сир твердий 5 5 10 10 5 10 Сметана 10 12 15 18 10 15 М’ясо, м’ясопродукти 85 110 120 130 100 120 Риба, рибопродукти 30 30 60 60 30 60 Кава злакова, цикорій 1 1 2 2 1 2 Какао 1 1 2 4 Чай 0,1 0,2 0,2 0,2 0,1 0,2 Сіль, сіль йодована 5 5 8 8 5 8 Дріжджі 1 1 1,5 1,5 1 1 Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 Сухарі панірувальні 2 3 2 3 2 3 Томатна паста 2 3 2 3 1 2 Хімічний склад Білки 60,2 77,1 98,1 116 69,3 96,6 у тому числі тваринні 41,4 51,8 66 69 49 69 Жири 68,3 89,3 110,2 127,7 80,8 113,7 у тому числі рослинні 8,6 12,5 17 24,1 8,6 13,7 Вуглеводи 194,7 260,7 316,3 428,3 223,7 304,1 Енергоцінність, ккал 1634,5 2155 2649,1 3326,2 1899 2625,9 __________ Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів. 2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". {Додаток 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} Додаток 4 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 НОРМИ харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти (денна норма на одну дитину, грамів) Найменування продукту Вікова група (років) від 3 до 6 від 6 до 10 від 10 до 13 від 13 і старше Хліб житній 100 150 180 200 Хліб пшеничний 130 180 230 250 Борошно пшеничне 30 40 45 50 Крохмаль 3 3 3 3 Крупи, бобові, макаронні вироби 45 65 80 80 Картопля 300 350 400 420 Овочі свіжі 350 400 450 470 Фрукти свіжі, цитрусові 250 300 300 300 Соки 150 180 200 200 Фрукти сушені 20 15 15 15 Кондитерські вироби 30 30 35 40 Цукор 50 60 70 70 Мед, медопродукти 3 4 5 7 Масло вершкове 40 45 50 50 Олія 12 15 18 20 Сало 2 4 6 8 Яйця, штук 1 1 1 1 Молоко, кисломолочні продукти 500 500 500 500 Сир кисломолочний 40 50 70 70 Сир твердий 12 15 20 20 Сметана 15 20 25 25 М’ясо, птиця 125 130 160 160 Ковбасні вироби 25 20 25 40 Риба, рибопродукти 75 85 100 100 Кава злакова, цикорій 2 3 4 5 Какао 2 2 2 3 Чай 0,1 0,2 0,5 0,5 Сіль, сіль йодована 6 8 10 10 Дріжджі 1 2 3 3 Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 Сухарі панірувальні 2 4 3 4 Томатна паста 2 3 3 4 Ванільний цукор 0,1 0,1 0,1 0,1 Кислота лимонна 0,1 0,1 0,1 0,2 Хімічний склад Білки 74 87 100 107 у тому числі тваринні 37 43 51 53 Жири 67 77 90 95 у тому числі рослинні 24 28 15 16 Вуглеводи 355 400 390 428 Енергоцінність, ккал 2319 2641 2500 2995 __________ Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів. 2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря. 3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". 4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. {Пункт 5 приміток до додатка 4 виключено} 6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма № 6 - ліцеїстська). 7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком. 9. Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв, які проживають у пансіонах. {Додаток 4 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 873 від 26.06.2007, № 734 від 08.08.2012, № 132 від 19.02.2020, № 1313 від 23.12.2020} Додаток 5 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 р. № 73) НОРМИ харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання Найменування продукту Гранична денна норма на одну особу, грамів Хліб житній 195 Хліб пшеничний 400 Борошно пшеничне 25 Крохмаль 2 Крупи, бобові, макаронні вироби 135 Картопля 360 Овочі свіжі, консервовані, зелень 500 Фрукти свіжі, консервовані 550 Цитрусові, ягоди Соки натуральні, консервовані 220 Фрукти сушені 25 Кондитерські вироби 220 Цукор 75 Мед, медопродукти 30 Масло вершкове 30 Олія 30 Сало 6 Яйця, штук 1 Молоко, кисломолочні продукти 540 Сир кисломолочний 90 Сир твердий 70 Сметана 35 М’ясо, м’ясопродукти, птиця, субпродукти 490 Риба, рибопродукти та морепродукти 140 Кава, кава злакова, цикорій 5 Какао 4 Чай 0,5 Сіль, сіль йодована, спеції 10 Дріжджі 2 Спеції 0,08 Мінеральна вода 200 Хімічний склад Білки 205 у тому числі тваринні 123 Жири 205 у тому числі рослинні 51 Вуглеводи 834 Енергоцінність, ккал 6001 __________ Примітка. Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв хореографічного спрямування, які проживають у пансіонах. {Додаток 5 в редакції Постанови КМ № 73 від 06.02.2019; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1313 від 23.12.2020} Додаток 6 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 353) НОРМИ харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (денна норма на одну дитину, грамів/ккал) Найменування продукту Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку праці та відпочинку,наметові містечка позаміські (стаціонарні), дитячі центри санаторного типу табір з денним перебуванням діти віком 12-17 років включно діти віком до 10 років включно діти віком 11-17 років включно діти віком до 10 років включно діти віком 11-17 років включно діти віком 8-14 років включно Хліб житній 150/393 100/254 125/308 125/308 125/308 40/131 Хліб пшеничний 200/521 125/380 150/395 200/521 200/521 90/234 Борошно пшеничне 70/164 50/158 50/158 30/101 40/172 10/33 Крохмаль* 4/15 4/15 4/15 4/15 4/15 3/10 Крупи, бобові, макаронні вироби 140/360 65/221 85/372 65/221 85/372 32/120 Картопля 400/233 320/181 400/233 320/181 400/233 180/132 Овочі різні 420/24 350/20 450/27 350/20 450/50 210/22 Фрукти свіжі 250/105 250/105 250/105 300/326 450/468 50/21 Соки 200/84 200/84 200/84 200/84 200/84 50/21 Фрукти сушені* 20/51 15/46 15/46 10/56 10/56 10/28 Кондитерські вироби 50/173 50/173 50/173 50/195 50/195 10/46 Цукор 60/217 40/176 60/217 50/185 60/217 35/147 Мед, медопродукти* 4/13 4/13 4/13 5/16 5/16 2/6 Масло вершкове 40/237 45/320 50/367 45/320 50/367 20/148 Олія 20/160 18/156 20/160 15/144 20/160 8/70 Сало* 7/30 5/21 9/38 5/21 5/21 Яйця, штук 1/64 1/64 1/64 1/64 1/64 Молоко, кисломолочні продукти 500/230 500/230 500/230 500/230 500/230 250/147 Сир кисломолочний 50/71 40/57 40/57 60/86 60/86 25/37 Сир твердий 20/58 15/47 15/47 10/30 10/30 5/15 Сметана* 25/71 15/57 15/57 15/57 15/57 10/28 М’ясо, птиця 220/380 160/320 200/360 200/360 220/380 80/182 М’ясо-ковбасні вироби 40/150 20/120 20/120 20/120 20/120 Риба, рибопродукти* 60/30 55/28 65/33 60/30 70/35 30/15 Кава злакова* 3,5/0 1,5/0 1,5/0 2,5/0 2,5/0 1/0 Какао* 1/6 1/6 1/6 1/6 1/6 Чай 1,5/0 0,5/0 0,5/0 0,5/0 0,5/0 0,1/0 Сіль, сіль йодована 10/0 10/0 10/0 10/0 10/0 8/0 Дріжджі 2/0 2/0 2/0 2/0 2/0 Лавровий лист 0,01/0 0,01/0 0,01/0 0,01/0 0,01/0 0,01/0 Кислота лимонна 0,05/0 0,05/0 0,05/0 0,05/0 0,05/0 0,05/0 Хімічний склад Білки 144 113 125 123 129 58 у тому числі тваринні 72 39 68 82 82 35 Жири 131 113 119 115 115 57 у тому числі рослинні 25 15 23 20 20 8 Вуглеводи 540 418 487 417 434 212 Енергоцінність, ккал 3840 3252 3685 3697 4263 1593 __________ Примітка. 1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів. 2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків. 3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо. {Додаток 6 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014} Додаток 7 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 НОРМИ харчування у закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів (норма на одного учня, грамів) Найменування продукту Вікова група (років) від 6 до 10 від 10 і старше Хліб житній 60 80 Борошно пшеничне 5 10 Крупи, бобові, макаронні вироби 21 30 Цукор 15 18 Масло вершкове 8 10 Олія 7 10 Картопля 100 120 Овочі різні 140 180 Фрукти, соки 50 75 Фрукти сушені 8 8 Яйця, штук 1/4 1/4 Молоко та кисломолочні продукти 18 20 Сир кисломолочний 16 20 Сметана 5 6 М’ясо, птиця, м’ясопродукти 35 35 Риба та рибопродукти 25 25 Чай 0,1 0,1 Хімічний склад Білки 27 31,8 у тому числі тваринні 14,1 15 Жири 25,6 30,7 у тому числі рослинні 7 10 Вуглеводи 114 143 Енергоцінність, ккал 794 975 __________ Примітки: 1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами. 2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1-4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня. 3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. № 856. {Додаток 7 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020} Додаток 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 353) НОРМИ заміни продуктів за енергоцінністю Найменування продукту Вага, кілограмів брутто Продукт-замінник Вага, кілограмів брутто Примітка Масло вершкове 1 олія 0,73 масло вершкове топлене 0,8 Олія 1 олія (соняшникова, кукурудзяна) 1 Молоко коров’яче пастеризоване 1 молоко коров’яче сухе 0,11 вершки сухі 0,12 молоко згущене стерилізоване 0,46 молоко згущене з цукром 0,39 вершки згущені з цукром 0,35 кисломолочні продукти (наприклад, кефір) 1 сир кисломолочний напівжирний 0,2 сир твердий 0,11 Хліб житній 1 хліб пшеничний 0,66 борошно пшеничне 0,46 Хліб пшеничний 1 хліб житній 1,5 борошно пшеничне 0,7 сухарі (з борошна першого сорту) 0,75 Чай чорний 1 чай чорний плитковий 1 чай зелений 1 Картопля (30 відсотків відходів) 1 пюре картопляне сухе 0,25 капуста білокачанна 1,11 капуста цвітна 0,8 квасоля, горох свіжі 0,52 Бобові (зерно) 1 горох, квасоля свіжі 4,2 кукурудза консервована 4,44 горошок зелений консервований 6,6 Морква (буряк) свіжа 1 морква (буряк) для гарніру (консерви) 1,4 Томати свіжі 1 томати консервовані 1,04 томатний сік 1,14 томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) 0,42 Капуста свіжа 1 капуста білокачанна квашена 1,15 капуста білокачанна рання 1 капуста цвітна 1 капуста брюссельська 1,3 Цибуля-порей 1 цибуля свіжа зелена 0,95 Огірки (томати) солені 1 огірки (томати) консервовані 1,64 Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків) 1 сік томатний натуральний 2,66 томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків) 0,66 томати свіжі 2,38 Яблука свіжі 1 яблука консервовані 0,41 сік яблучний 0,92 сік сливовий 0,53 сік виноградний 0,65 інші соки плодові натуральні 0,9 яблука сушені 0,2 сливи сушені 0,2 абрикоси сушені 0,17 родзинки 0,15 фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани) 1 виноград 0,8 компоти консервовані 0,5 Яблука сушені 1 яблука свіжі 5 груші сушені 1 фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки) 0,5 Дріжджі хлібопекарські 1 дріжджі хлібопекарські сухі 0,3 Кури патрані (I категорії) 1 яловичина, свинина 1 кури напівпатрані (I категорії) 1,34 курчата патрані 1 курчата напівпатрані 1,5 стегенця курячі 0,8 філе куряче 0,6 консерви з курятини 0,75 за медичними показаннями М’ясо (яловичина, свинина нежирна) печінка 1 серце 1,77 м’ясо птиці патраної (I категорії) 1 ковбаса варена 0,8 консерви м’ясні (у тому числі з курятини) 0,75 за медичними показаннями риба 1,15 сир кисломолочний напівжирний 1,2 Риба (охолоджена, морожена) 1 оселедець солений із головою 1 рибне філе 0,7 консерви рибні 0,8 за медичними показаннями яловичина 0,87 яйце 0,9 Яйця, штук 1 сир кисломолочний напівжирний 0,031 яловичина 0,1 молоко 0,18 сир твердий 0,02 {Додаток 8 в редакції Постанови КМ № 353 від 06.08.2014}

Дата: від до Скинути

Харчування

https://rada.info/upload/users_files/20556142/00901b56d81b16e560fa882405892b2e.docx

11:13 04.10.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень